Hjulinställning

Välkommen att kontakta Ahlqvist Bil & Motorteknik i Luleå när du är i behov av …

Hjulinställning

En hjulinställning (kallas också 4-hjulsmätning) innebär att man justerar hjulens vinkel mot vägen. På så sätt undviker man att däcken slits onormalt mycket eller ojämnt, dessutom ser man till att bilen inte drar åt något håll.

Du bör göra en hjulinställning om
  • Du upplever att din bil drar åt något håll eller känns instabil.
  • Du råkat köra på eller stöta i någonting, till exempel en refug eller en trottoarkant.
  • Ratten inte återgår till sitt ursprungsläge efter att du svängt.
  • Ratten inte är rak när du kör rakt fram.
  • Däcken slits ojämnt eller ovanligt mycket.
  • Fördelen med att ha en korrekt hjulinställning är att det minskar slitaget på dina däck och ökar körkomforten. Det är slitsamt att sitta och justera bilen i sidled mer än nödvändigt.
HJULINSTÄLLNINGEN PÅVERKAR DÄCKENS LIVSLÄNGD

Har du kört på en trottoarkant, eller råkat köra ner i en stor grop som du inte upptäckte? Slits dina däck ojämnt eller onormalt fort? Känns bilen orolig och drar styrningen åt något håll när du kör över ojämnheter? Då kan du ha anledning att se över hjulinställningen på din bil eftersom felaktig hjulinställning också leder till onödiga däckkostnader och ökad bensinförbrukning.

SÅ JUSTERAS HJULINSTÄLLNINGEN

Vid en hjulinställning kontrolleras vinklarna på bilens alla fyra hjul med avancerad mätutrustning, så att de överensstämmer med fordonstillverkarens uppgifter. De olika vinklarna beskrivs som Toe, Camber, Caster osv som alla har betydelse för hur bilen beter sig i färd rakt fram, i svängar, vid inbromsning och över ojämnheter etc. På vissa bilar kan justering endast utföras på framvagnen, därför används ibland begreppet framvagnsinställning. Om bakhjulen står fel på en sådan bil krävs ofta byte av exempelvis en bussning i bakvagnen. Men normalt kan man återställa rätt vinklar med hjälp av de justeringsmöjligheter som finns i hjulupphängningen fram

Kontakta oss för att boka en hjulinställning! Vi finns i Luleå.

Autokortet

Med Autokortet kan du hos både Autoexperten och Autoexperten Verkstad dela upp kostnaderna för Dina inköp.

Läs mer